Risotto z buraczkami
Składniki:
25 dag ryżu4 łyżki oliwyopakowanie flaczków wegetariańskich2 burakicebulaząbek czosnkuskórka otarta z 1/2 cytryny1/2 l bulionu warzywnegołyżka masłasól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Wsypać ryż i skórkę cytrynową, smażyć około 2 minut, lekko mieszając. Wlać bulion. Płyn powinien zakrywać ryż dwucentymetrową warstwą. Doprawić soląi pieprzem, wymieszać. Przykryć i gotować, mieszając, na małym ogniu około 15 min, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać. Flaczki przygotować według przepisu na opakowaniu. Buraki gotować około 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Sezam uprażyć na suchej patelni. Do ryżu dodać flaczki i buraki. Delikatnie wymieszać.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje