Risotto z ciecierzycą i gorgonzolą
Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
25 dag ryżuduża cebula4 łyżki oliwy1/2 l bulionu warzywnegopuszka ciecierzycy10 dag sera gorgonzolagarść orzechów laskowychłyżka masła5 dag rukolisól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wsypać ryż i smażyć około 2 minut, mieszając. Wlać bulion; płyn powinien zakrywać ryż dwucentymetrową warstwą. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu mieszać. Zdjąć z ognia, dodać masło. Ser i orzechy pokruszyć, rukolę opłukać, osączyć i podzielić na mniejsze kawałki. Ciecierzycę osączyć z zalewy, dodać do ryżu wraz z orzechami i serem, doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać z rukolą.
Risotto z ciecierzycą i gorgonzolą,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje