Rogaliki z różą
Składniki:
200 ml mleka1/2 szkl. cukru100 g drożdży (świeżych)2 koski margaryny1 kg mąki1 opakowanie cukru wanilinowegosól4 jajka200 g konfitury z róży
Przygotowanie:
Mleko podgrzać z cukrem, rozpuścić w nim drożdże. Margarynę roztopić. W dużej misce wymieszać ciepłe, płynne składniki z przesianą mąką, cukrem wanilinowym, odrobiną soli. Wbić do masy jajka, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie lub trzy kulki, włożyć do lodówki na godzinę (najlepiej w woreczku lub folii spożywczej). Po tym czasie rozłożyć ciasto na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować i wyciąć ostrym nożem niewielkie trójkąty, na które nakładać po łyżeczce konfitury. Zawijać formując półokrągłe rogaliki. Ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika, nie czekając aż ciasto wyrośnie.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje