Rurki z kremem
Składniki:
Ciasto:- 50 dkg mąki- 25 dkg masła- 0,25 l śmietany- cukier waniliowyKrem budyniowy:- 2 szklanki mleka- 1 torebka budyniu śmietankowego- 1 kostka masła- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
CIASTO: Mąkę przesiać, dodać plasterki masła dokładnie posiekać nożem, dodać stopniowo śmietanę, ciasto zagnieść. Dokładnie wyrobić (śmietana i masło przed użyciem winny być ochłodzone). Po dokładnym wyrobieniu ciasto wykładamy na talerz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto cienko rowałkowujemy, kroimy na paski ok. 2 cm i nawijamy na foremki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch żółtkiem i posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor.
KREM BUDYNIOWY: Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu pamiętając o dodaniu cukru. Wystudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu aż do wyczerpania masy budyniowej.
Po wystudzeniu rurek każdą nadziewamy kremem budyniowym.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje