Ryż z krewetkami i kiełbasą chorizzo

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 łyżka oleju180 gram kiełbasy chorizzo , przekrojone wzdłuż na dwie części, a następnie na kawałki1 średnia cebula, pokrojona w kostkę1 zielona papryka, bez nasion, pokrojona w kostkę3 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, posiekanegruba sól i mielony pieprz2 łyżeczki papryki8 pomidorów śliwkowych, posiekanych1 szklanka białego ryżu długoziarnistego450 gram średnich krewetek (około 30 sztuk), obranych, oczyszczonych i bez ogonków? filiżanki dymki, pokrojonej w cienkie plasterki, do przybrania

Wykonanie:

Rozgrzać olej na dużej patelni. Dodać kiełbasę, smażyć obracając co jakiś czas, aż będzie zrumieniona z obu stron, czyli około 4-6 minut. Następnie dodać cebulę, zieloną paprykę. Seler i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać przez 5 -6 minut, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż cebula zmięknie. Doprawić papryką i starannie mieszać przez około 1 minutę.Następnie na patelnię dodać pomidory, ryż i 3 szklanki wody. Dusić na wolnym ogniu, przez około 15 minut, aż ryż będzie ugotowany i wchłonie całą wodę.Po upływie tego czasu dodać krewetki, gotować pod przykryciem do momentu, aż krewetki będą nieprzezroczyste, czyli jakieś 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem wedle uznania. Podawać gorące posypane dymką.

Twoja opinia