Sałatka orleańska
Czas: do 30 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 szkl. ugotowanego ryżu, 1 mała puszka ananasa, 25 dag mrożonych krewetek, 3 ząbki czosnku, 200 ml majonezu, 1 łyżeczka curry, 50 g pokrojonych w płatki migdałów, 1 cytryna, sól, pieprz.Sposób wykonania:
Obgotować krewetki w wodzie zakwaszonej sokiem cytrynowym i aromatyzowanej pokrojoną w paseczki skórką cytrynową. Odcedzić. Wymieszać ryż z pokrojonymi ananasami i płatkami migdałowymi. Wsypać krewetki, przełożyć sałatkę do szklanych pucharków. Ubić sos ze zmiażdżonego czosnku, majonezu, curry, pieprzu i soli. Polać sałatkę, udekorować ładnymi krewetkami albo pokrojonymi w kostkę pomidorami. Posypać gałązkami koperku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje