Sałatka wiosenna
Składniki:
ciabattapęczek bazyliiogórek75 dag pomidorów2 cebuleząbek czosnku2 łyżki octu balsamicznego3 łyżki oliwy4 plastry szynki parmeńskiejsólpieprz
Przygotowanie:
Ciabattę pokroić na dość cienkie kromki i pozostawić na kilkanaście minut, aby lekko przeschła. Bazylię umyć, osuszyć, oderwać listki od łodyżek, zachować kilka do dekoracji. Resztę posiekać. Ogórek umyć, obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w małą kostkę. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić bez obierania w dość grubą kostkę. Cebule obrać i drobno posiekać. Salaterkę natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku. Włożyć do niej ogórki, pomidory, cebulę i posiekaną bazylię. Z octu balsamicznego, oliwy soli i świeżo mielonego pieprzu utrzeć sos na gładką emulsję. Sosem polać warzywa w salaterce, delikatnie wymieszać. Szynkę pokroić w paseczki, dodać do sałatki. Włożyć połamane kromki ciabatty, obficie oprószyć pieprzem. Wymieszać i pozostawić na 30 minut, aby ciabatta wchłonęła cały sos. Udekorować listkami bazylii.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje