Sałatka z kurczakiem curry podawana z pitą

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Sałatka podawana jest z sosem z odtłuszczonym jogurtem i odrobiną majonezu, dzięki czemu sos jest lekki i delikatny, aromatu nadaje mu curry, a ostrości i ?mocy? papryczki jalapeno. Migdały są źródłem ?dobrego? tłuszczu, a kawałki jabłek dostarczają błonnik.

Składniki:

1 cytryna, przecięta na połowę2 ząbki czosnku, rozgniecione6 gałązek świeżej kolendry, plus więcej do przybrania, plus 1 łyżka grubo posiekanych świeżych liści kolendry1 papryczka jalapeno2 piersi kurczaka6 łyżek beztłuszczowego jogurtu greckiego1 łyżka majonezu2 łyżeczki curry w proszku2 łyżki cienko pokrojonej szalotki1 łyżka migdałów, lekko prażonych1 małe jabłko Granny Smith? łyżeczki grubej soliświeżo zmielony pieprz4 pełnoziarniste pity4 duże liście sałaty masłowej

Wykonanie:

Napełnić średni garnek do połowy wodą, dodać połówkę cytryny, czosnek, gałązki kolendry i papryczki jalapeno. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić około 5 minut. Dodać kurczaka , dusić pod przykryciem, około 16 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjąć kurczaka i położyć na talerzu. Przykryć kurczaka folią, a po ostygnięciu pokroić na 1 cm kawałki. Wymieszać jogurt, majonez, 2 łyżeczki soku z cytryny, curry, szalotki, migdały, posiekaną kolendrę, jabłko i sól, doprawić pieprzem. Wymieszać z kurczakiem. Podgrzać pity, podawać z liśćmi sałaty i sałatką z kurczaka. Dekorować gałązką kolendry.

Twoja opinia