Sałatka z kurczakiem, winogronami, awokado, szpinakiem i migdałami
Składniki:
3 łyżki białego octu winnego1 łyżka musztardy Dijongruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz450 gram sznycelków z piersi kurczaka1 łyżeczka mielonej kolendry1 pęczek liści szpinaku1 szklanka bezpestkowych, czerwonych winogron, przeciętych na połowę? średniej szalotki, pokrojonej w cienkie plasterki? szklanki migdałów, prażonych2 kolby kukurydzy, a właściwie usunięte z nich nasiona (można zastąpić kukurydzą z puszki)1 awokado, obrane, przepołowione i pokrojone na plasterki3 łyżki oleju
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać 3 łyżki oleju, ocet i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Kurczaka obsypać solą, pieprzem i kolendrą. Smażyć partiami, po około 4-5 minut. Po usmażeniu przenieść na deskę, odłożyć na 5 minut, żeby odpoczął i pokroić na kawałki.Wymieszać razem kurczaka, szpinak, winogrona, migdały, szalotkę i kukurydzę, dodać sos i ponownie wymieszać. Na wierzchu ułożyć awokado. Podawać natychmiast.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje