Sałatka z wędzonym łososiem

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

450 gram czerwonych ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę3 łyżki masła1 średnia czerwona cebula, pocięta na piórka? szklanki białego wytrawnego wina1 szklanka śmietany kremówki1 szklanka mrożonego groszku230 gram plastrów wędzonego łososia, podartych na małe kawałki1 główka sałaty masłowej, podzielonej na pojedyncze liście2 łyżeczki świeżego koperku, grubo posiekanegogruba sólświeżo mielony pieprz

Wykonanie:

W małym rondelku z zimną wodą umieścić ziemniaki i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień i gotować kolejne kilka minut. Gdy ziemniaki zmiękną, odcedzić i odstawić. W międzyczasie na dużej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim cebulę do miękkości. Na patelnię wlać wino i gotować, aż płyn prawie odparuje. Na patelnię dodać ziemniaki, śmietanę oraz ? szklanki wody. Całość dusić około 10 minut, aż sos stanie się kremowy. Dodać groszek i gotować jeszcze 2 minuty.Na talerzu ułożyć liście sałaty, polać całość sosem z ziemniakami i groszkiem, a na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Całość doprawić solą oraz pieprzem i posypać koperkiem. Podawać od razu.

Twoja opinia