Sałatka ziemniaczana

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 i 1/2 kg młodych ziemniaków30 dag zielonej fasolki2 ząbki czosnku2 łyżki sezamupo 1/2 szklanki oliwy i bulionu warzywnegopo 1 pęczku bazylii i natki12 dag parmezanu2 cytryny10 dag rukolisól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, osączyć i obrać. Fasolkę umyć, odciąć końce i gotować 6 min w osolonej wodzie, osączyć. Czosnek obrać i posiekać. Sezam uprażyć na łyżce oliwy, wrzucić czosnek. Bazylię i natkę opłukać i posiekać. Zioła, mieszankę z sezamem, resztę oliwy i 3 dag parmezanu zmiksować. Pesto przyprawić solą i pieprzem. Rukolę umyć i osuszyć. Skórkę cytryny odciąć i pokroić w paseczki, wycisnąć 5 łyżek soku. Bulion zagotować. Ziemniaki przekroić na pół i razem z paseczkami cytrynowymi dodać do bulionu, ostudzić. Ziemniaki wymieszać z fasolką, pesto i połączyć z rukolą. Posypać pozostałym parmezanem.

Twoja opinia