Sernik z jabłkami
SKŁADNIKI:
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej2 żółtka25 dag margaryny1/2 szklanki cukruszczypta soli do wysmarowania formy: 1 łyżka margarynyNadzienie: 1 kg jabłek50 dag tłustego sera twarogowego2 jajka1/2 szklanki cukru10 dag rodzynek1 budyń waniliowyskórka otarta z 1 cytryny1-2 łyżki rumuszczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól oraz margarynę i posiekać nożem. Żółtka roztrzepać z 3 łyżkami wody, wylać na mąkę, szybko zagnieść ciasto i odłożyć na 30 min do lodówki. Przygotować nadzienie: rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie lub herbacie, a gdy napęcznieją, osączyć. Ser zemleć i utrzeć z cukrem, jajkami, budyniem, solą oraz skórką cytrynową. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych (wydrążyć), pokroić w plastry lub na ćwiartki i skropić rumem. Tortownicę wysmarować margaryną. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz boki formy. Na cieście rozsmarować masę serową, następnie rozłożyć jabłka i posypać rodzynkami. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 40 min.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje