Sernik z żurawiną
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąkiłyżka mąki ziemniaczanej15 dag serka homogenizowanego2 jajka1/3 szklanki śmietany 22%1/2 kostki margaryny3/4 szklanki cukru3 łyżki rumu1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki żurawiny2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejpo 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowców, fig i daktylitłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, serek homogenizowany, śmietanę oraz rum. Odłożyć łyżkę mąki, a pozostałą wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i miksując stopniowo dodawać do masy. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. 3/4 bakalii oprószyć łyżką mąki, dodać do ciasta i wymieszać. Masę przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje