Słodko ? słone ciasto

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

Składniki na ciasto:

? szklanki kakao w proszku? szklanki kwaśnej śmietany2 ? szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody? łyżeczki soli? szklanki niesolonego masła? szklanki masła roślinnego1 ? szklanki cukru pudru1 szklanka ciemnobrązowego cukru3 duże jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii? szklanki karmelu z solą*krem czekoladowo ? karmelowy*sól morska do przybrania

Składniki na karmel z solą*:

1 szklanka cukru2 łyżki syropu kukurydzianego? szklanki śmietany kremówki1 łyżeczka soli morskiej? szklanki kwaśnej śmietany

Składniki na krem czekoladowo ? karmelowy*:450 gram gorzkiej czekolady, posiekanej1 szklanka cukru2 łyżki syropu kukurydzianego1 ? szklanki śmietany kremówki450 gram masła, pokrojonego na kawałki

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Trzy 20 centymetrowe brytfanki wysmarować masłem , obłożyć pergaminem i oprószyć mąką. Odstawić. W dużej misce wymieszać kakao, 1 ? szklanki ciepłej wody i kwaśną śmietanę. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut. W innej dużej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Również odstawić. Do kolejnej miski wrzucić masło i ubijać mikserem około 7 minut, aż stanie się puszyste. Dodać cukier puder oraz brązowy cukier i ponownie ubijać przez kolejne 7 minut do starannego połączenia. Stopniowo dodawać jajka i ekstrakt z wanilii, stale ubijając. Następnie na przemian dodawać mieszaninę z kakao i mąki stale mieszając, aż do starannego połączenia. Podzielić gotową masę na ciasto równomiernie między trzy przygotowane brytfanki. Piec około 20 ? 25 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. (Jeżeli górna warstwa ciasta będzie miała stożkowaty kształt należy wyrównać ją za pomocą ząbkowanego noża). Na paterze umieścić pierwszy placek ciast i posmarować go ? szklanki karmelu z solą, a następnie 1 szklanką kremu czekoladowo ? karmelowego, przykryć drugim plackiem ciasta lekko docisnąć i powtórzyć smarowanie karmelem i kremem, to sam zrobić z trzecim plackiem. Całe ciasto dookoła posmarować kremem czekoladowo ? karmelowym. Wierzch posypać solą morską.

Wykonanie: karmelu z solą*W rondelku połączyć ? szklanki wody, cukier i syrop kukurydziany. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować do momentu, aż mieszanina osiągnie 180 st. C. W międzyczasie w innym rondelku wymieszać sól, słodką i kwaśną śmietanę. Doprowadzić śmietankę do wrzenia i poczekać, aż sól się dobrze rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić na 1 minutę. Jeżeli karmelowa mieszanina osiągnęła już 180 st. C, należy dodać do niej gorącą śmietanę, stale mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Wykonanie kremu czekoladowo ? karmelowego*:W rondelku połączyć ? szklanki wody, cukier i syrop kukurydziany. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować, aż mieszanina osiągnie 180 st. C. W innym rondelku zagotować śmietanę. Gdy masa karmelowa osiągnie pożądaną temperaturę, dodać do niej gorącą śmietanę cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić 5 minut. Do miski wrzucić połamaną czekoladę, zalać gorącym karmelem i miksować do momentu, aż czekolada się rozpuści i masa się schłodzi. Do ostudzonej masy dodać masło, zwiększyć obroty miksera i ubijać około 2 ? 3 minut.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.