Smażone krewetki z dymką

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 łyżka oleju roślinnego450 gram dużych krewetek, obranych i oczyszczonych2 ząbki czosnku, posiekane? łyżeczki płatków chili2 pęczki dymki, pokrojone na kawałki2 łyżki świeżego soku z cytrynygruba sólugotowany ryżu, do podawania

Wykonanie:

Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej roślinny. Na gorący tłuszcz wrzucić krewetki i smażyć na dużym ogniu 1-3 minut, aż będą zupełnie różowe. Następnie dodać czosnek i chili i smażyć kolejne 30 sekund. Dodać jeszcze dymkę i podsmażać maksymalnie 1 minutę. Na koniec na patelnię wlać sok z cytryny oraz 2 łyżki wody i podsmażać ostatnie 30 sekund. Doprawić solą oraz pieprzem i podawać od razu z ugotowanym ryżem.

Twoja opinia