Smażone polędwiczki wieprzowe z cytryną i ziemniaczkami.

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek450 gram czerwonych ziemniaków, pokrojonych w kostkęgruba sól i pieprz mielony3 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki450 gram polędwiczki wieprzowej1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki? szklanki świeżych liści kolendry

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Ziemniaki doprawić solą oraz pieprzem, dodać na patelnię i podsmażać przez około 10 minut, czasami podrzucając. Następnie ziemniaki zalać ? szklanki wody, przykryć i gotować, aż będą miękkie, a woda wyparuje. Dodać szalotki i dusić przez minutę. Wszystko przenieść do miski i szczelnie przykryć folią. Przy pomocy ostrego noża pokroić polędwicę na 12 równych kawałków. Plasterki delikatnie rozgnieść dłońmi. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju i smażyć polędwiczki partiami około 2 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Na koniec smażenia na patelnię dodać plasterki cytryny. Podawać z ziemniaczkami, posypane kolendrą.

Twoja opinia