Smażone serca karczochów

Czas: do 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

100 ml gęstego jogurtu bałkańskiego

2 ząbki czosnku

5 karczochów

1/2 cytryny

garść siekanej natki pietruszki

2 jajka

100 g mąki

sól i pieprz

Przygotowanie:

Gęsty jogurt bałkański solimy i wyciskamy do niego 2 ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Karczochy obieramy, pozostawiając wyłącznie „serca”, które dzielimy wzdłuż na pół. Aby warzywa nie poczerniały skraplamy je wyciśniętym sokiem z cytryny. Na głębokim talerzu kłócimy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z drobno posiekaną pietruszką. Serca panierujemy grubo w jajku i mące. Karczochy smażymy w głębokim oleju. Usmażone odsączamy z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podajemy z uprzednio przygotowanym sosem. Smacznego!

autorką przepisu jest NataliB

Smażone serca karczochów, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.