Smażone serca karczochów
Czas: do 60 min
Koszty:drogie
Poziom trudności: średnie
Składniki:
100 ml gęstego jogurtu bałkańskiego
2 ząbki czosnku
5 karczochów
1/2 cytryny
garść siekanej natki pietruszki
2 jajka
100 g mąki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Gęsty jogurt bałkański solimy i wyciskamy do niego 2 ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
Karczochy obieramy, pozostawiając wyłącznie „serca”, które dzielimy wzdłuż na pół. Aby warzywa nie poczerniały skraplamy je wyciśniętym sokiem z cytryny. Na głębokim talerzu kłócimy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z drobno posiekaną pietruszką. Serca panierujemy grubo w jajku i mące. Karczochy smażymy w głębokim oleju. Usmażone odsączamy z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podajemy z uprzednio przygotowanym sosem. Smacznego!
autorką przepisu jest NataliB
Smażone serca karczochów,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje