Smażony kurczak z marynowaną cebulą, pomidorami, ryżem i sosem tzatziki

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

olej do smażenia1 średnia czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki2 łyżki czerwonego octu winnegogruba sól i mielony pieprz3 piersi z kurczaka, bez skóry i kości (1 ? kg łącznie), pokrojone na 2,5 cm kawałki2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny4 łyżeczki soku z cytryny2 łyżeczki suszonego oregano? ogórka, przekrojonego w poprzek na połowę, a następnie na cienkie plasterki? szklanki jogurtu greckiego? szklanki posiekanej natki pietruszki4 łyżeczki oliwy z oliwek2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na póługotowany długoziarnisty biały ryż

Wykonanie:

W średniej misce wymieszać cebulę i ocet, doprawić solą oraz pieprzem. W innym naczyniu wymieszać kurczaka, skórkę z cytryny oraz oregano i również doprawić to solą oraz pieprzem. W trzeciej misce zrobić tzatziki. Wymieszać ze sobą ogórka, jogurt, natkę pietruszki, sok z cytryny oraz sól i pieprz.Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać kurczaka i smażyć na złoty kolor, przez około 10 minut , stale mieszając.Gotowego kurczaka ułożyć na talerzu, udekorować pomidorkami i zamarynowaną cebulą. Podawać z ryżem i sosem tzatziki.

Twoja opinia