Smażony łosoś z pomarańczami i koprem włoskim

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 pomarańcze, obrane i podzielone na kawałki2 łyżki świeżego soku z pomarańczy1 mały koper włoski, bez łodyg, liście odłożone do dekoracji, a bulwa pokrojona poprzecznie na cienkie plasterki? szklanki zielonych oliwek, bez pestek, przekrojonych na połowę2 łyżki świeżego soku z cytryny2 łyżeczki oliwy z oliwekgruba sólświeżo mielony pieprz4 filety z łososia bez skóry (170 gram każda)

Wykonanie:

Do średniej miski włożyć cząstki pomarańczy wraz z sokiem, koprem, oliwkami , sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oleju. Całość doprawić solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszać. Odstawić.Na dużej patelni rozgrzać pozostałą łyżeczkę oleju. Oprószonego solą łososia smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3-5 minut z każdej strony. Podawać z dodatkiem mieszaniny z pomarańczy i z liśćmi kopru włoskiego.

Smażony łosoś z pomarańczami i koprem włoskim , 3.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia