Strucla czekoladowa
Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
50 dag mąki
5 dag cukru
225 ml mleka
cukier waniliowy
10 dag masła
4 dag drożdży
sól
jajko
łyżka kremówki
18 dag gorzkiej czekolady
20 dag suszonych moreli
6 dag łuskanych pistacji
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać z łyżeczką cukru, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, masło i sól, zagnieść. Odstawić na 30 minut. Rozwałkować, posmarować rozmąconym białkiem. Posypać pokrojoną czekoladą, pistacjami morelami, docisnąć i zwinąć w rulon. Rulon rozkroić wzdłuż na połowę, nie docinając do końca. Skręcić w gruby sznur, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną kremówką, piec 35 minut w temperaturze 200?C.
Strucla czekoladowa,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje