Strucla czekoladowa

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

 

Składniki:

50 dag mąki

5 dag cukru

225 ml mleka

cukier waniliowy

10 dag masła

4 dag drożdży

sól

jajko

łyżka kremówki

18 dag gorzkiej czekolady

20 dag suszonych moreli

6 dag łuskanych pistacji

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać z łyżeczką cukru, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, masło i sól, zagnieść. Odstawić na 30 minut. Rozwałkować, posmarować rozmąconym białkiem. Posypać pokrojoną czekoladą, pistacjami morelami, docisnąć i zwinąć w rulon. Rulon rozkroić wzdłuż na połowę, nie docinając do końca. Skręcić w gruby sznur, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną kremówką, piec 35 minut w temperaturze 200?C.

Strucla czekoladowa, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia