Świąteczne kruche ciasteczka
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
? łyżeczki soli
1 szklanka masła, w temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. W drugiej misce, przy pomocy miksera ubić masło z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle mieszając stopniowo dodawać do masy jajka oraz ekstrakt z wanilii i mieszać do dokładnego połączenia. Następnie dodać mąkę z dodatkami i ponownie starannie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, rozpłaszczyć, zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub najlepiej na całą noc.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na 10 minut, aby lekko się ociepliło. Następnie umieścić ciasto między dwoma kawałkami foli i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Zdjąć górną część foli i powycinać ciasteczka o dowolnym kształcie. Przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do zamrażalnika na około 15 minut. Po tym czasie przenieść je do piekarnika i piec około 13- 18 minut (czas pieczenia uzależniony jest od kształtu i wielkości ciasteczek). Pozostałe kawałki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkować, aby móc wyciąć jak najwięcej ciasteczek. Po upieczeniu wystudzić i udekorować wedle uznania.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje