Świąteczne kruche ciasteczka

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

? łyżeczki soli

1 szklanka masła, w temperaturze pokojowej

2 szklanki cukru pudru

2 duże jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. W drugiej misce, przy pomocy miksera ubić masło z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle mieszając stopniowo dodawać do masy jajka oraz ekstrakt z wanilii i mieszać do dokładnego połączenia. Następnie dodać mąkę z dodatkami i ponownie starannie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, rozpłaszczyć, zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub najlepiej na całą noc.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na 10 minut, aby lekko się ociepliło. Następnie umieścić ciasto między dwoma kawałkami foli i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Zdjąć górną część foli i powycinać ciasteczka o dowolnym kształcie. Przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do zamrażalnika na około 15 minut. Po tym czasie przenieść je do piekarnika i piec około 13- 18 minut (czas pieczenia uzależniony jest od kształtu i wielkości ciasteczek). Pozostałe kawałki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkować, aby móc wyciąć jak najwięcej ciasteczek. Po upieczeniu wystudzić i udekorować wedle uznania.

 

 

 

 

 

 

 

Świąteczne kruche ciasteczka, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia