Szarlotka francuska
SKŁADNIKI:
2 jabłka (60 dag)5 dag masła3/4 szklanki cukrucynamonCiasto:1 szklanka mąki10 dag masła1 szklanka cukru3 żółtka2 jajka2 łyżki calvadosu2 łyżeczki cukru waniliowegosól1 łyżeczka proszku do pieczeniamasło i cukier do formy
PRZYGOTOWANIE:
Zrób ciasto: żółtka i jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj porcjami mąkę, proszek do pieczenia i sól.Wlej calvados i stopione masło.Jabłka obierz, pokrój w plasterki. Masło stop, dodaj cukier i 3/4 łyżeczki cynamonu, wlej 1/3 szklanki wody. Zagotuj, włóż jabłka, duś 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, rozłóż na dnie tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej cukrem.Syrop gotuj jeszcze 5 minut, a gdy zgęstnieje, skrop jabłka.Na owoce wyłóż ciasto, piecz 45 minut w temp. 190°C. Podawaj na ciepło.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje