Szpinak z rodzynkami i orzeszkami pini
SKŁADNIKI:
1 kg szpinaku garść orzeszków piniw ostateczności pestki słonecznikagarść rodzynek2 łyżki oliwy2 szalotkiocet winny
PRZYGOTOWANIE:Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. Myjemy i osuszamy szpinak. Szalotkę kroimy w kostkę. Na suchej patelni rumienimy orzeszki pini. Rodzynki odcedzamy. Na dno rondla wlewamy oliwę, podgrzewamy, wrzucamy szalotkę. Gdy się zeszkli, wrzucamy szpinak. Kiedy szpinak zwiotczeje, dodajemy rodzynki i orzeszki, mieszamy i dobrze podgrzewamy. Doprawiamy solą i cukrem, a jeśli lubimy, także octem winnym balsamicznym. Podajemy jako ciepłą przekąskę lub jako dodatek do fileta z kurczaka lub z łososia. Z tych samych składników możemy przygotować znakomitą sałatkę mniej kaloryczną, bez smażenia na oliwie. Przygotowujemy sos z posiekanych szalotek, octu balsamicznego i oliwy. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy metalową miskę, do której wkładamy szpinak i sos. Kiedy szpinak zaczyna wiotczeć, dodajemy rodzynki i orzeszki i od razu podajemy.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje