Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ? kg piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie poprzeczne paskiPikantny azjatycki dressing (przepis poniżej)gruba sól100 gram chińskiego makaronu ryżowego1 łyżka oleju roślinnego2 marchewki, pokrojone słupki1 zielony ogórek, przekrojony na pół i wzdłuż na paski? szklanki świeżej bazylii, posiekanejkiełki fasoli, posiekane orzeszki, świeże liście mięty, płatki chilli i dymka do przybrania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Włożyć kurczaka z połową dressingu do plastikowej torby, odłożyć na 30 min (lub na całą noc do lodówki). W dużym garnku lekko osolonej wody gotować makaron do miękkości. Następnie opłukać zimną wodą i osuszyć. Położyć na półmisku. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, smażyć kurczaka partiami, około 1-2 minuty. Na wierz makaronu położyć kurczaka, następnie marchewkę, ogórka i bazylię. Skropić lekko dressingiem i (opcjonalnie) posypać dodatkami.

Pikantny azjatycki dressing- Przepis:

Składniki:

4 cienkie plasterki białej części dymki2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę1/2 szklanki sosu sojowego? szklanki octu ryżowego2 łyżki jasnobrązowego cukru1 łyżka soku z limonki? łyżeczki pasty anchois? łyżeczki płatków chilli

Wykonanie:

W średniej misce wymieszać wszystkie składniki

Uwagi:

Kurczaka można równie dobrze zastąpić wołowiną lub wieprzowiną.

Twoja opinia