Tarta agrestowa
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
80 dag agrestuszklanka mąki1/2 kostki masła2 łyżki cukru pudrużółtkotłuszcz do formy34 ciasteczka migdałowe lub paczka herbatników petit beurre1/2 szklanki brązowego cukrułyżeczka mielonego cynamonułyżeczka mąki
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder i żółtko, zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę na tartę posmarować tłuszczem, wylepić ciastem. Ponakłuwać je widelcem. Agrest umyć, osączyć i wysuszyć. Owoce ułożyć na cieście. Ciasteczka migdałowe pokruszyć, dodać cukier, cynamon i mąkę, wymieszać. Mieszanką posypać owoce. Piec 30 minut w temperaturze 210°C. Wierzch tarty powinien mieć złocisty kolor. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Tarta agrestowa,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje