Tarta czereśniowa
Składniki:
CIASTO :2 szklanki mąki20 dag masła2 żółtkaszczypta soliNADZIENIE:60 dag czereśni3 łyżki cukru pudrułyżka soku z cytrynyłyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki olejku migdałowegomasło i mąka do formyjajko3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut.
Nadzienie : czereśnie umyć, usunąć pestki. Wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym,mąką, cynamonem i olejkiem migdałowym.
Formę (śr. 23 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem, ułożyć czereśnie. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 200°C. Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia posypać tartę migdałami.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje