Tarta dyniowa

Czas:
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

85 dag dyni20 dag mąki4 jajka2 łyżki gęstej śmietany2 łyżeczki skórki startej z cytrynyłyżka cukru12 dag masłaszczypta soli

Przygotowanie:

Dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić, ułożyć na blasze, piec ok. 40 min w temp. 200°C. Ostudzić. Mąkę zagnieść z masłem, cukrem i kilkoma łyżkami wody. Ciastem wylepić natłuszczoną, okrągłą blaszkę, formując brzeg, wstawić na 30 minut do lodówki. Dynię zmiksować. Dodać jajka, śmietanę, skórkę z cytryny i kilka łyżek wody, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piec 40 minut w temp. 200°C.

Tarta dyniowa, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia