Tarta malinowa
Składniki:
12 dag masła15 biszkoptów8 dag mielonych migdałów2 łyżki cukrupomarańcza1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3/4 szklanki(15 dag) cukru pudru60 dag malin
Przygotowanie:
Poprzedniego dnia: miękkie masło ubić na kremową masę. W mikserze rozkruszyć biszkopty, włożyć je do salaterki. Dodać masło, mielone migdały, dwie łyżki wody. Starannie wymieszać. Ręce oprószyć cukrem pudrem i starannie wylepić ciastem dno formy. Przykryć folią spożywczą, pozostawić do stężenia w lodówce. Następnego dnia: z pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym. Zagotować, odparowywać 10 min na małym ogniu. Maliny umyć, oczyścić, wsypać do syropu. Delikatnie wymieszać, zdjąć z ognia. Wystudzić. Na godzinę przed podaniem usunąć folię z ciasta. Osączyć maliny, ułożyć na spodzie tarty i ponownie wstawić do lodówki.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje