Tarta paprykowa
Składniki:
zamrożone kruche ciasto (ok. 1/2 kg)5 strąków czerwonej paprykikilka gałązek rozmarynu2 ząbki czosnku2 łyżki oliwyłyżka masła2 łyżeczki cukrusól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić, rozwałkować. Czosnek i rozmaryn posiekać, połączyć z oliwą, przyprawić. Papryki pokroić na pół, oczyścić. Masło stopić na patelni, wsypać cukier, mieszać, aż cukier się stopi i lekko skarmelizuje. Włożyć papryki, obsmażyć z obu stron. Okrągłą formę (śr. 30 cm) polać oliwą z rozmarynem, ułożyć papryki skórką do dołu, polać sosem ze smażenia, przykryć ciastem. Przykryć folią do pieczenia, zostawiając małą dziurkę. Piec 30 minut w temp. 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia folię usunąć. Tartę wyjąć, ostudzić. Przykryć dużym talerzem, odwrócić, zdjąć formę.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje