Tarta z cebulą i boczkiem

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 kg cebuli100 g wędzonego boczku w plastrachmały kubeczek śmietany6 jajeksólpieprzgałka muszkatołowa300 g mąki150 g masła3 łyżki masła do smażenia

Przygotowanie:

Z mąki, 150 g masła, szczypty soli i 5 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na 3 łyżkach masła. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Ostudzić. Ciastem wylepić formę do tart i podpiec 5 minut w 200 stopniach. Na ciasto wyłożyć cebulę, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, solą i pieprzem, a na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Tarta z cebulą i boczkiem, 6.0 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia