Tartinki z sałatką krabową

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

 

Składniki:

1 pomarańczowa papryka

4 łyżki masła, w temperaturze pokojowej

2 łyżeczki całych ziaren gorczycy

2 łyżeczki musztardy Dijon

? bagietki, pociętej pod kątem na grube kromki

100 gram mięsa kraba

? łodygi selera naciowego, pociętego w plasterki

? małej marchewki, obrane i pokrojonej w cienkie paseczki

? łyżeczki mielonego kminku

? łyżeczki mielonej kolendry

sól i świeżo mielony czarny pieprz

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżka świeżych liści majeranku

Wykonanie:

Paprykę wstawić na około 10 minut do nagrzanego piekarnika lub opiec starannie na grillu, aż sczernieje. Gorącą paprykę przenieść do miski i szczelnie przykryć folią. Gdy ostygnie, przy pomocy ręcznika kuchennego delikatnie zsunąć z niej skórkę. Przekroić paprykę na pół i usunąć nasiona. Paprykę pokroić na kawałki wielkości kromek. W małej miseczce wymieszać masło oraz musztardę, aż będą dobrze połączone. Na każdej kromce rozsmarować dużą łyżkę masy z musztardą. Pozostałe składniki z wyjątkiem majeranku oraz papryki umieścić w misce i delikatnie wymieszać. Na każdej kromce ułożyć kawałek papryki i przykryć dużą łyżką sałatki krabowej. Każdą kanapkę udekorować kilkoma liśćmi majeranku i podawać.

 

 

 

 

 

Twoja opinia