Tartinki z sałatką krabową
Składniki:
1 pomarańczowa papryka
4 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki całych ziaren gorczycy
2 łyżeczki musztardy Dijon
? bagietki, pociętej pod kątem na grube kromki
100 gram mięsa kraba
? łodygi selera naciowego, pociętego w plasterki
? małej marchewki, obrane i pokrojonej w cienkie paseczki
? łyżeczki mielonego kminku
? łyżeczki mielonej kolendry
sól i świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka świeżych liści majeranku
Wykonanie:
Paprykę wstawić na około 10 minut do nagrzanego piekarnika lub opiec starannie na grillu, aż sczernieje. Gorącą paprykę przenieść do miski i szczelnie przykryć folią. Gdy ostygnie, przy pomocy ręcznika kuchennego delikatnie zsunąć z niej skórkę. Przekroić paprykę na pół i usunąć nasiona. Paprykę pokroić na kawałki wielkości kromek. W małej miseczce wymieszać masło oraz musztardę, aż będą dobrze połączone. Na każdej kromce rozsmarować dużą łyżkę masy z musztardą. Pozostałe składniki z wyjątkiem majeranku oraz papryki umieścić w misce i delikatnie wymieszać. Na każdej kromce ułożyć kawałek papryki i przykryć dużą łyżką sałatki krabowej. Każdą kanapkę udekorować kilkoma liśćmi majeranku i podawać.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje