Tort karmelowy

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki na ciasto:

? szklanki masła1 ? szklanki cukru? szklanki syropu karmelowego*2 szklanki przesianej mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki soli1 szklanka mleka2 duże jajka

Składniki na syrop karmelowego*:1 szklanka cukru2 szklanki wody

Składniki na krem karmelowy*:12 łyżek masła450 gram cukru pudru? szklanki śmietany kremówki1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Dwie 20 centymetrowe brytfanki nasmarować odrobiną masła, wyłożyć pergaminem i ponownie nasmarować masłem. Odstawić. Do miski wrzucić masło i za pomocą miksera lekko ubić, następnie dodawać stopniowo 1 szklankę cukru i dalej ubijać do momentu, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać ? szklanki syropu karmelowego i ponownie zmiksować. Do średniej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać i dodawać do masy z masła, na przemian z mlekiem, stale miksując. W kolejnej misce za pomocą miksera ubić jaja na puszystą masę, następnie dodać do nich pozostałą ? szklanki cukru i dalej ubijać, aż zgęstnieje przez około 5 minut. Jajka dodać do ciasta i delikatnie, ale dokładnie połączyć całość. Podzielić równomiernie pomiędzy przygotowane brytfanki. Piec około 25 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Gdyby po upływie tego czasu ciasto było nieupieczone wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika. Studzić w otwartym piekarniku przez 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Pierwszy placek ciasta ułożyć na paterze, posmarować go obficie częścią kremu karmelowego. Następnie położyć na niego drugi placek ciasta i lekko docisnąć. Całość pokryć starannie pozostałą częścią kremu i skropić pozostałym syropem.

Wykonanie syropu karmelowego*:

Do garnka z grubym dnem wlać 1 szklankę wody i 1 szklankę cukru. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści i masa zacznie wrzeć. Kiedy całość uzyska złotobrązowy kolor, natychmiast zdjąć z ognia i dodać 1 szklankę wody. Z powrotem postawić na gazie i podgrzewać kontynuując mieszanie. Gdy mieszanina stanie się jednolita i płynna, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia i całkowicie ostudzić przed użyciem.

Wykonanie kremu karmelowego*:

W małym rondelku roztopić masło i podgrzewać do mementu, aż będzie mieć kolor orzechowy. Zdjąć garnek z ognia i przelać masło do miski. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz sól i za pomocą miksera starannie połączyć. Następnie powoli dodawać śmietanę i przez dłuższą chwilę ubijać mikserem.

Twoja opinia