Tort kokosowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

Składniki na ciasto:

? szklanki niesolonego masła2 szklanki przesianej mąki tortowej? łyżeczki proszku do pieczenia? łyżeczki sody? łyżeczki soli1 szklanka cukru4 duże żółtka2/3 szklanki kwaśnej śmietany1 łyżeczka ekstraktu z wanilii330 gram wiórków kokosowych

Składniki na krem kokosowy:

6 dużych żółtek? szklanki cukru6 łyżek mąki ziemniaczanej? łyżeczki soli3 szklanki mleka120 gram wiórków kokosowych1 ? łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na lukier:? szklanki cukru1 łyżka syropu kukurydzianego3 duże białka, w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Trzy 15 centymetrowe brytfanki wysmarować masłem, na dnie ułożyć pergamin i oprószyć mąką. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i wymieszać. W dużej misce mikserem ubijać śmietanę i masło przez 1 – 2 minuty. Następnie stopniowo dodawać cukier oraz żółtka i ponownie ubić. Następnie do całości stopniowo dodawać mieszaninę mąki i wszystko ponownie starannie wymieszać. Dodać wanilię i zmiksować. Podzielić ciasto między przygotowane brytfanki i wstawić do piekarnika. Piec około 30 ? 40 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Po upieczeniu studzić w otwartym piekarniku przez 15 minut, a następnie wyjąć z brytfanek i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

W między czasie zrobić krem kokosowy. Umieścić żółtka w dużej misce, dokładnie połączyć i odstawić na bok. W rondelku wymieszać cukier, skrobię kukurydzianą i sól. Dodać mleko i starannie wymieszać, podgrzewając na średnim ogniu, do momentu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Stopniowo, stale mieszając dodawać mieszaninę z mlekiem do żółtek. Następnie przelać żółtka do rondelka i powoli zagotować stale mieszając, aż pojawią się bańki. Zdjąć z ognia i wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz wiórkami kokosowymi.

Każdą warstwę ciasta po ostygnięciu przedzielić poziomo na pół. Na paterze ułożyć pierwszy kawałek ciasta posmarować go kremem kokosowym i posypać wiórkami kokosowymi. Ułożyć na nim kolejny kawałek ciasta, który posmarować kremem kokosowym i posypać wiórkami kokosowymi, powtórzyć czynność z pozostałymi plackami. Następnie zrobić lukier. W rondlu połączyć ? szklanki cukru, syrop kukurydziany i 2 łyżki wody. Całość podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, przykręcić i trzymać na bardzo małym ogniu. Uważać żeby temperatura zbytnio nie opadłą i cukier się nie skrystalizował! W międzyczasie ubić pianę z białek za pomocą miksera. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać 2 łyżki cukru i dalej ubijać. Do ubitej piany stopniowo wlewać stałym strumieniem ciepły syrop, stale miksując na wolnych obrotach. Następnie ubijać lukier na wysokich obrotach przez 5 ? 10 minut, aż będzie gęsty i błyszczący.

Twoja opinia