Tort marchewkowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: trudne

Składniki:

Składniki na ciasto:

2 ? szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1 łyżeczka mielonego cynamonu? łyżeczki grubej soli? łyżeczki mielonego imbiru? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej360 gram masła, o temperaturze pokojowej1 szklanka brązowego cukru? szklanki cukru pudru3 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii? szklanki wody450 gram marchewki, obranej, startej na tarce2 szklanki orzechów pekan (1 filiżanka drobno posiekanych do ciasta, 1 szklanka grubo posiekanych do dekoracji boków ciasta)

Składniki na krem:

500 gram kremowego serka typu philadelphia2 łyżeczki ekstraktu z wanilii200 gram masła, w temperaturze pokojowej900 gram cukru pudru

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Trzy 20 centymetrowe brytfanki wysmarować masłem, na dnie ułożyć pergamin i oprószyć mąką. Odstawić. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, imbir i gałkę muszkatołową. Do drugiej miski wrzucić masło oraz cukier i za pomocą miksera ubić na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas miksując. Dodać wanilię, wodę oraz marchew i wymieszać wszystko na niskich obrotach. Następnie dodać jeszcze posiekane orzechy pekan i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić równomiernie między 3 brytfanki, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut, do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Studzić w otwartym piekarniku przez 15 minut, następnie wyjąć z brytfanki i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia.W międzyczasie wykonać krem. W średniej misce za pomocą miksera połączyć serek i wanilię. Następnie stopniowo dodawać po kawałku masła, stale mieszając do całkowitego połączenia. Zmniejszyć prędkość miksera i dodawać również stopniowo cukier. Miksować do połączenia i ubicia na gładką masę.Pierwszy kawałek ciasta ułożyć na paterze. Posmarować go częścią kremu , przykryć drugim plackiem i delikatnie docisnąć, powtarzać z kolejnymi plackami. Następnie wszystkie placki dookoła posmarować pozostałą częścią kremu. Do boków tortu delikatnie docisnąć grubo posiekane orzechy pekan .

Twoja opinia