Truskawkowe Muffiny
Składniki:
1 1/2 szklanki truskawek w plasterkach1/3 szklanki plus 1 łyżka cukru1 1/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1 szklanka niskotłuszczowej maślanki1/4 szklanki oliwy z oliwek1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wskazówki:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. 12 foremek na muffinki wyłożyć papilotkami. Wymieszać razem truskawki i 1/3 szklanki cukru.W dużej misce wymieszać mąkę, proszę do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W średniej misce wymieszać maślankę, olej, jajko i wanilię.Do mieszaniny mąki dodać mieszaninę maślanki oraz mieszaninę truskawek. Delikatnie i dokładnie połączyć.Ciasto rozłożyć do foremek, wierzch posypać cukrem. Piec około 17 minut (do momentu aż patyczek wbity w środek muffinki po wyjęciu będzie suchy). Po upieczeniu wyjąć muffinki z piekarnika i położyć na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje