Veg Samosa- smażone pierożki wegetariańskie
Składniki:
Ciasto:80 g mąki pszennej? łyżeczki soliwodaSzczypta nasion lubczyku (Ajvain)
Farsz:2 duże ziemniaki10 zielonego groszkuSól / pieprz do smakuPół łyżeczki Kurkumy (Haldi)Pół łyżeczki przyprawy Chat MasalaPół łyżeczki ziaren kolendry (Dhania)0,5 l oleju
Sposób przygotowania
Ciasto:Mąkę mieszamy z Ajvain i stopniowo mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowujemy w formę koła i przekrawamy na pół.Farsz:Ziemniaki obieramy i gotujemy, a na koniec rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu farszu odkładamy na bok do ostygnięcia.Przygotowanie:Półkole ciasta formujemy w rożek (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewamy do pełna farszem. Na koniec zamykamy Samosę pozostałym ?języczkiem? z półkola ciasta.W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane Samosy. Ważne by pierożków nie wrzucać na gorący olej, bo ich farsz pozostanie zimny. Smażymy ok. 5 ? 10 min. do uzyskania złocistej barwy.
Autorem przepisu jest szef kuchni Restauracji Ganesh.
Ganesh Express, ul. Grzybowska 61
Dzisiejsze wydarzenia i promocje