Vegetable Bibimbap Warzywny Bibimbap

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 ? szklanki długoziarnistego białego ryżu5 filiżanek młodego szpinaku2 ? łyżeczki oleju roślinnego3 marchewki, pokrojone w cienkie słupki1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki4 dymki, białe i zielone części oddzielone i pokrojone w cienkie plasterki100 gram grzybów shiitake, pokrojonych w cienkie plasterki1 ogórek, pokrojony w cienkie słupki2 łyżki sosu sojowego4 duże jajka4 łyżeczki oleju sezamowegoSos Sriracha (opcjonalnie)

Wykonanie:

W średniej wielkości garnku ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na dużej patelni doprowadzić do wrzenia dwie szklanki wody. Na patelnię dodać szpinak i mieszać przez około 30 sekund, aż zwiędnie. Odstawić do przestygnięcia. Po przestygnięciu szpinak starannie odcedzić, odciskając nadmiar płynu. Patelnię umyć i wytrzeć do sucha. Na patelni rozgrzać 1 ? łyżeczki oleju roślinnego, dodać marchew i podgrzewać przez około 3 minuty stale mieszając. Następnie dodać czosnek i białe części dymki i podsmażać około 1 minuty. Następnie dodać grzyby shiitake i podsmażać kilka minut, a na koniec dodać ogórka i podsmażać kolejne 3-4 minuty. Do całości dodać szpinak oraz sos sojowy i wymieszać do dokładnego połączenia. Gotową mieszankę warzyw przełożyć do miski. Patelnię przetrzeć i rozgrzać na niej ? łyżeczki oleju roślinnego. Dodać jajka, zmniejszyć ogień i smażyć do momentu, aż białka się zetną , a żółtka będą lekko płynne.Ugotowany ryż podzielić między 4 miski, a obok ułożyć po porcji warzyw i jednym jajku. Każdą porcję skropić olejem sezamowym, posypać zieloną częścią dymki i podawać z sosem Sriracha.

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.