Wegetariański gulasz z żółtą soczewicą

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek1 średnia cebula, drobno posiekana? szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej w wodzie przez noc8 filiżanek bulionu warzywnego4 szklanki wody3 ząbki czosnku, posiekane2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry3 łyżeczki grubej soli4 łodygi selera naciowego, drobno posiekane4 dojrzałe pomidory, obrane i posiekane1 szklanka żółtej soczewicy, wypłukanej1 łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżka świeżego soku z cytryny1 laska cynamonu? łyżeczki słodkiej papryki? łyżeczki kurkumy? łyżeczki mielonego imbiru? łyżeczki mielonej kolendry? łyżeczki startej gałki muszkatołowej? łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu? łyżeczki mielonych goździków150 gram makaronu orzo (kształt ziarenek ryżu) lub cienkich, krótkich nitek? szklanki drylowanych daktyli, posiekanych2 łyżki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki1 cytryna, pokrojona na ósemki

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażać 5 minut. Następnie dodać ciecierzycę, bulion, wodę i dusić do miękkości przez 45 minut. W małej miseczce utrzeć czosnek, posiekaną kolendrę i sól. Do garnka dodać pastę z czosnkiem, seler, pomidory, soczewicę, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Starannie wymieszać i dusić , do momentu, aż soczewica będzie miękka, czyli około 30 ? 40 minut.Po upływie tego czasu dodać makaron oraz daktyle i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż makaron będzie al dente. Wymieszać z posiekaną pietruszką. Podawać z ćwiartkami cytryny.

Twoja opinia