Wielowarstwowe ciasto czekoladowo-orzechowe

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

? szklanki drobnych kawałków zimnego masła, plus więcej masła do smażenia230 gram mlecznej czekolady, drobno posiekanej1 ? szklanki mąki pszennej? szklanki cukru? łyżeczki soli2 ? szklanki mleka, w temperaturze pokojowej6 dużych jajek, o temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu z waniliikrem orzechowy*czekoladowa glazura*karmelizowane orzechy laskowe*

Wykonanie:

? szklanki wody doprowadzić do wrzenia w małym garnuszku. Do wrzącej wody stopniowo dodawać masło po jednym kawałku, cały czas energicznie mieszając. Po dodaniu całego masła zdjąć z ognia, dodać czekoladę i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia, odstawić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier oraz sól, w drugiej zaś mleko, jaja i wanilię. Stopniowo dodawać mieszaninę mleka do mieszaniny mąki, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka, dodać masę z czekoladą i starannie wymieszać. Gotową masę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek i zamknąć w szczelnym pojemniku. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub najlepiej całą noc. Po upływie tego czasu można zacząć smażenie placków. Na patelni umieścić mały kawałeczek masła, a kiedy się ono dobrze nagrzeje nalać na patelnię jedną lub dwie chochle masy i smażyć cienki placek po około 30 sekund z każdej strony. Gotowy placek przełożyć na talerz, powtórzyć czynność z pozostałym ciastem. Po usmażeniu całej masy na dużym talerzu ułożyć jeden placek ciasta i posmarować go starannie 3 łyżkami kremu orzechowego, przykryć kolejnym plackiem ciasta i powtórzyć tę czynność ze wszystkimi kawałkami. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjąć je z lodówki i posmarować wierz ? szklanki glazury czekoladowej, a następnie starannie pokryć boki ciasta. Wierzch udekorować karmelizowanymi orzechami laskowymi i wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Przechowywać w chłodzie do 3 dni.

Krem orzechowy*

Składniki:

? szklanki śmietany kremówki6 dużych białek jaj1 ? filiżanki cukru1 ? szklanki masła, pokrojonego na kawałki1 łyżeczka ekstraktu z wanilii? szklanki masła orzechowegoszczypta soli

Wykonanie:

Do miski wlać śmietanę i przy pomocy miksera ubić na sztywną pianę. Po ubiciu wstawić na 1 godzinę do lodówki. Białka z cukrem umieścić w kąpieli wodnej i energicznie mieszać przed około 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, a masa osiągnie temperaturę 70 st. C. Następnie białka przelać do dużej miski i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodawać miękkie masło, cały czas miksując wszystko na niezbyt szybkich obrotach. Potem dodawać stopniowo wanilię, masło orzechowe oraz sól, gdy całość będzie jednolita dodać do bitej śmietany i delikatnie przy pomocy łopatki połączyć wszystko w jedną całość.

Glazura czekoladowa*

Składniki:

1 ? szklanki śmietany kremówki1 łyżka syropu kukurydzianegoszczypta soli300 gram mlecznej czekolady , drobno posiekanej

Wykonanie:W niedużym rondlu doprowadzić do wrzenia śmietanę, syrop kukurydziany oraz sól, po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do garnka dodać czekoladę i mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Karmelizowane orzechy laskowe*

Składniki:

9 orzechów laskowych, uprażonych i obranych1 szklanka cukru

Wykonanie:

Do rondelka wlać ? szklanki wody i cukier. Podgrzewać czasami mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zostawić na dużym ogniu tak, aby cały czas wrzał, nie mieszać. Gdy karmel będzie miał brązowawy kolor zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia na 8-10minut.Orzechy laskowe nabić na cienkie drewniane patyczki do szaszłyków. Orzechy maczać w lekko ostudzonym karmelu, tak aby całe były pokryte. Po wyjęciu poczekać aż znaczna część nadmiaru karmelu spłynie, kiedy strumień spływającego karmelu będzie cienki wolne końce patyczków przytwierdzić do blatu kuchennego, tak aby orzechy znajdowały się poza blatem. Pod orzechami ustawić blachę do pieczenia. Odczekać kilka minut, aż karmel całkowicie stężeje. Wtedy można delikatnie usunąć drewniane patyczki do szaszłyków.

Twoja opinia