Wiosenne fettuccine

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 łyżki masla

mała cebula

2 średnie marchewki

3/4 szklanki różyczek brokuła

3/4 szklanki czubków szparagów

1/3 szklanki groszku

3/4 szklanki tłustej śmietany

sól i świeżo zmielony pieprz

10 listków bazylii

0,5 kg makaronu fettuccine

1/2 szklanki tartego parmezanu

Przygotowanie:

Zagotuj 4 l. osolonej wody. Wrzucamy szparagi i różyczki brokuła, gotujemy 1 minutę. Wyjmujemy warzywa, odsączamy a garnek z wrzątkiem odstawiamy na bok.

Duży rondel stawiamy na średnim ogniu i roztapiamy masło. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Smażymy ok. 5 minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy brokuł, szparagi. groszek i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dorzucamy pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii i wyłączamy ogień.

W międzyczasie do wrzącej wody po warzywach wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Makaron odlewamy i przekładamy do rondla z sosem, dodajemy ser i mieszamy.

 

Wiosenne fettuccine, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.