Zapiekanka makaronowo-serowa

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

4 łyżki masłagruba sól i świeżo zmielony pieprz3 szklanki makaronu kolanka340 gram mleka zagęszczonego? szklanki chudego mleka2 duże jajka? łyżeczki vegety? łyżeczki sproszkowanego czosnku230 gram ostrego ser cheddar, startego230 gram sera Monterey Jack, startegopapryka, do posypania

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kwadratowe naczynie żaroodporne, o wielkości 20 cm nasmarować masłem i odstawić. W dużym garnku osolonej wody ugotować makaron. Gotować, aż będzie al dente. Odcedzić, z powrotem wrzucić do garnka iw dokładnie wymieszać z masłem. Odstawić. W średniej misce wymieszać mleko zagęszczone, odtłuszczone mleko i jajka, doprawić vegetą, czosnkiem w proszku, 1 łyżeczką soli i ? łyżeczki pieprzu, odstawić. W drugiej misce wymieszać sery i odstawić.Układać na przemiennie warstwy makaronu i warstwy sera, następnie wszystko zalać masą mleczno ? jajeczną i posypać papryką. Piec 35-45 minut w piekarniku, do momentu, aż skorka z wierzchu zrobi się lekko brązowa. Odstawić na 10 minut przed podaniem.

Twoja opinia