Zapiekanka z kurczaka z dodatkiem szynki

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki masła1 marchewka, przekrojona wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki1 średnia cebula, posiekana1 fenkuł , drobno pokrojony? łyżeczki nasion kopru, pokruszonych? szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka400 ml rosołu1 kurczak z rożna (około 2 ? kg ), z usuniętymi kośćmi i skórą, rozdrobniony225 gram szynki, pokrojonej w kostkę1 łyżka świeżego soku z cytrynygruba sól i świeżo mielony pieprz400 gram ciasta kruchego

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać marchew, cebulę, fenkuł i nasiona kopru. Gotować na wolnym ogniu, aż marchew będzie miękka (8-10 minut). Dodać mąkę, gotować mieszając 1 minutę. Stopniowo dodawać bulion i mleko, ciągle mieszając. Gotować kolejne 5 ? 8 minut ciągle mieszając.Zdjąć z ognia, wymieszać z kurczakiem, szynką i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.Nadzienie podzielić między 8 nasmarowanych masłem i obsypanych mąką małych foremek żaroodpornych, odstawić.Kruche ciasto cienko rozwałkować, wyciąć z niego 8 kółek, każdym przykryć jedną foremkę. Piec do czasu aż ciasto zrobi się kruche i brązowe, a środek zacznie ?bulgotać? (około 20-25 minut). Ostudzić 5 minut przed podaniem

Twoja opinia