Zapiekanka z mięsa mielonego z chlebem kukurydzianym
Składniki:
? szklanki mąki kukurydzianej? szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniagruba sól i pieprz mielony1 łyżka oliwy z oliwek2 czerwone papryki, pokrojone w cienkie plasterki1 średnia cebula, posiekana300 gram pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki1 ? kg mielonego mięsa wołowego? szklanki koncentratu pomidorowego? szklanki kwaśnej śmietany1 duże jajko, lekko roztrzepane
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. W małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą, ? szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia i ? łyżeczki soli, odstawić.Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać paprykę, cebulę oraz pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać, mieszając od czasu do czasu. Po upływie kilku minut dodać wołowinę i koncentrat pomidorowy. Smażyć ciągle mieszając, do momentu, aż mięso nie będzie czerwone. Pozostałe 2 łyżki mąki i wody połączyć ze sobą, dodać do mięsa i starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić. W tym czasie należy dokończyć ciasto kukurydziane, do miski z mąką dodać śmietanę oraz jaja i starannie połączyć. Ciasto podzielić na cztery porcje i ułożyć na mięsie w odstępach około 2,5 cm. Piec do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru, czyli około 15 ? 20 minut.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje