Zupa czosnkowa na boczku

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

 

20-25 dag surowego boczku wędzonego1 pęczek włoszczyzny6 ząbków czosnku1 łyżka oliwy15 dag ostrego sera żółtego4 tostyostra paprykasól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Boczek i obrane jarzyny zalej wodą, gotuj do miękkości. Boczek wyjmij z garnka, a jarzyny zmiksuj. Obierz czosnek, całe ząbki usmaż na oliwie na złoty kolor (1-2 minuty). Usmażony czosnek ostrożnie zdejmij z patelni (oliwy nie wylewaj), zmiksuj i dodaj do zupy. Zagotuj, przypraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Tosty posyp startym serem (lub obłóż plasterkami sera), piecz w piekarniku, aż ser się stopi. Pokrój boczek w paseczki i wysmaż na czosnkowej oliwie. Serowe grzanki zalewaj zupą, posypuj skwarkami i podawaj.

 

Zupa czosnkowa na boczku, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia