Zupa grzybowa
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków2 litry wody1 kostka bulionu grzybowego1 średnia cebulaśmietana 30%łyżka mąkisól, pieprzkwasek cytrynowy
Przygotowanie:
Grzyby umyć, zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 30 minut. Następnie postawić je na niewielkim gazie (w wodzie, w której się moczyły). Dodać kostkę bulionową oraz obraną i przekrojoną cebulę. Gotować ok. 45 minut. Z przestudzonego wywaru wyłowić grzyby i cebulę. Grzyby pokroić w wąskie paseczki i dodać z powrotem do wywaru. Cebulę wyrzucić. Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki, doprawić do smaku pieprzem, odrobiną soli i szczyptą kwasku cytrynowego.
Zupa grzybowa,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje