Zupa grzybowa
Składniki:
1/2 kg borowików lub podgrzybków1 i 1/2 l bulionu warzywnego z kostki3 ziarna ziela angielskiego6 ziaren pieprzuliść laurowy1/2 kg ziemniaków1 i 1/2 szklanki żurku z butelki15 dag wędzonego boczkucebula1/2 szklanki śmietanysólbiały pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić. Trzonki i kapelusze pokroić w dość grube paski i wrzucić na 0,5 l wrzątku. Gotować 10 minut. Bulion zagotować z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liściem laurowym. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, ugotować. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, gotować, aż staną się miękkie. Wlać żurek, zagotować razem. Boczek pokroić w kostkę, zesmażyć na chrupiąco, dodać posiekaną cebulę. Zrumienić razem i dodać do zupy. Zaciągnąć śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje