Zupa jarzynowa z kapustą pekińską

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 średnie pory (białe i jasnozielone części), przekrojone wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plasterki1 łyżeczka oliwy z oliwek1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę2 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę2 ząbki czosnku, posiekane1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w drobną kostkę900 gram bulionu drobiowego2 liście laurowe1 ? kg kapusty pekińskiej, pokrojonej na cienkie plasterkigruba sól i mielony pieprz2 łyżeczki octu1 łyżka posiekanych świeżych liści tymianku

Wykonanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, marchew i seler. Podsmażać od czasu do czasu mieszając, przez około 5-8 minut. Następnie dodać pory oraz czosnek i podsmażać kolejne 2-4 minuty. Dodać ziemniaki, bulion oraz liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać z kapustą i doprawić obficie solą i pieprzem. Zupę z powrotem doprowadzić do wrzenia , przykryć i gotować jeszcze jakieś 15-20 minut. Zdjąć z ognia , przed podaniem wymieszać z octem i tymiankiem.

Twoja opinia