Zupa kokosowa z krewetkami
Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego1 łyżka świeżego imbiru, startego2 ząbki czosnku, posiekane? łyżeczki płatków chili450 gram marchewki, obranej, przekrojone wzdłuż na pół i pociętej na plasterki400 gram mleka kokosowego1 łyżka mąki kukurydzianej120 gram makaronu, długie nitki1 ? kg dużym krewetek, obranych i oczyszczonych? szklanki soku z limonkigruba sól4 dymki, cienkie plasterki
Wykonanie:
W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać imbir, czosnek oraz płatki chili i podgrzewać przez minutę. Dodać marchew, mleko kokosowe i 3 szklanki wody. W małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą oraz 2 łyżki wody i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia. Gotować około 8 minut. Do garnka dodać makaron i gotować, aż będzie al?dente. Na koniec do garnka dodać krewetki i gotować jeszcze około 2 minut. Garnek zdjąć z ognia, dodać sok z limonki oraz sól. Podawać w miseczkach posypaną dymką.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje