Zupa kokosowa z wołowiną i chrupiącą szalotką

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

? szklanki oleju roślinnego4 szalotki, przekrojone wzdłuż na pół, a następie na cienkie plasterki (1 szklanka)150 gram grzybów shiitake, same kapelusze, pocięte na cienkie plasterki4 marchewki, pokrojone we wstążki1 kawałek świeżego imbiru (około 3 cm długości), obrany i drobno posiekany1 średnia papryczka jalapeno ,bez nasion, drobno posiekanagruba sól i mielony pieprz1 puszka mleka kokosowego (około 400 gram)1 stek z polędwicy (350 gram), pokrojony poprzecznie na cienkie plasterki1 ? łyżeczki startej skórki z limonki? szklanki soku z limonkiliście kolendry, do przybrania

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać ? szklanki szalotki i podsmażać kilka minut, aby nabrały złotego koloru. Łyżką cedzakową zdjąć szalotki z patelni, odłożyć na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawić. Do garnka dodać teraz grzyby, marchew, imbir, jalapeno i pozostałe szalotki. Całość doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut, aż marchewka zmięknie. Wlać na patelnię mleko kokosowe, 1 szklankę wody i dodać wołowinę. Całość doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż mięso będzie ugotowane. Wymieszać z sokiem i skórką z limonki, podawać w miseczkach posypaną szalotkami i liśćmi kolendry.

Twoja opinia