Zupa marchewkowa
SKŁADNIKI:
6 marchewek (10 dag)1/4 selera (8 dag)1 por (biała i jasnozielona część)6 szklanek bulionu z kurczakapo 1/2 szklanki śmietanki 36- i 18-procentowej5 łyżek masła1 łyżeczka oleju sezamowego1 1/2 łyżki ziaren sezamu2 łyżki posiekanego szczypiorkusólpieprz8 kromek pieczywa tostowego
PRZYGOTOWANIE:
Sezam uprażyć na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. W dużym rondlu roztopić 2 łyżki masła, dodać warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 10 min. Wlać bulion, przykryć i gotować 25 min. Ostudzić, zmiksować, dodać obie śmietanki i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, doprawić solą i pieprzem. Pieczywo pokroić w kostkę i zrumienić na pozostałym maśle z olejem. Zupę podawać z grzankami, posypaną sezamem i szczypiorkiem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje